RTVS vyhlasuje 40. ročník pesničkovej súťaže Košický zlatý poklad

07.05.2024 Košice

Košice 6. mája (TASR) - RTVS vyhlasuje jubilejný 40. ročník pesničkovej súťaže Košický zlatý poklad. Autori a interpreti pôvodnej slovenskej populárnej hudby od pondelka môžu prihlasovať svoje vlastné, po slovensky spievané skladby. Uzávierka je 1. septembra a finále sa uskutoční 26. októbra. Vyhlasovateľom a organizátorom súťaže je Štúdio RTVS Košice. TASR o tom informovala PR manažérka RTVS Ivana Zečevič.

"Pre košické rozhlasové štúdio sa hudobná súťaž Košický zlatý poklad stala v priebehu štyroch desaťročí naozaj unikátnym projektom. Jednak preto, že stále žije, ale aj preto, že ostal jedinou takouto súťažou na Slovensku. Spolu s kolegami a kolegyňami sme presvedčení, že v sebe stále ukrýva veľký potenciál, ktorý chceme rozvíjať a vytvoriť mu významnejší priestor nielen v rozhlase a televízii, ale ak to bude len trochu možné aj v prostredí online," povedal riaditeľ Štúdia RTVS Košice Jaroslav Kerner.

Ako dodala organizátorka súťaže Hana Rodová, jediná autorská pesničková súťaž na Slovensku je príležitosťou pre skladateľov, textárov, hudobníkov či spevákov zviditeľniť sa a dokázať, že súčasná populárna hudba je v slovenskej kultúre a vo verejnoprávnom priestore dôležitou časťou spektra, pričom formuje generácie mladých ľudí.

Súťažné skladby možno prihlásiť prostredníctvom prihlasovacieho webového formulára na stránke RTVS. Víťazov čakajú finančné ceny. Medzi ďalšie ceny patria garantované počty odohratí ocenenej skladby či nahrávací deň vo Veľkom štúdiu RTVS v Košiciach.

Súťaž vznikla v roku 1980, odkedy na finálových kolách uplynulých ročníkov Košického zlatého pokladu zaznelo viac ako 450 finálových súťažných piesní, ktoré sú podľa RTVS súčasťou hudobnej scény dodnes.
 

Vyberte región